Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα
"GreekzDriver" Ανεστάλησαν η κινητοποιήσεις στης "ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ"

Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Πόσο αξίζει η “εξαγορά” χρόνων συνταξιοδότησης?

"Εξαγορά" καταβάλλοντας ποσό από 1.683 ευρώ έως 9.900 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών, μπορούν να κάνουν οι πολίτες που επιθυμούν να βγούν κατά 1-5 χρόνια νωρίτερα στη σύνταξη, έχοντας 1-3 παιδιά, όπως προκύπτει από ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και αποκαλύπτει η εφημερίδα "Ημερησία" σε σημερινό της δημοσίευμα..

Επέκταση
Με ειδικό άρθρο που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για «την αναβάθμιση του ΣΕΠΕ και τις άλλες ασφαλιστικές διατάξεις» (το οποίο δημοσιεύει η «ΗτΣ») ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνης επεκτείνει, σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, το σχετικό δικαίωμα το οποίο ήδη έχει συμπεριληφθεί και ισχύει (με αρκετές, ωστόσο, διαφορές) στο Δημόσιο, με το νόμο Παπακωνσταντίνου. Ο χρόνος αυτός:

Είναι σε όλα τα ταμεία 1 έτος για το πρώτο παιδί και 2 έτη για κάθε επόμενο παιδί και μέχρι το τρίτο.

Λαμβάνεται υπόψη τόσο για τη θεμελίωση όσο και για την προσαύξηση της σύνταξης με την προϋπόθεση ο ασφαλισμένος ή η ασφαλισμένη να έχει συμπληρώσει 15ετή πραγματική δημόσια υπηρεσία και τουλάχιστον 12 έτη ασφάλισης στα υπόλοιπα ταμεία, αρμοδιότητας του υπουργείου Eργασίας και Kοινωνικής Aσφάλισης. Στα ταμεία, πλην Δημοσίου, ο πλασματικός χρόνος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη συμπλήρωση 4.500 ημερών ασφάλισης όχι όμως και για τη συμπλήρωση του χρόνου για τις μητέρες ανηλίκων, ή του χρόνου για συνταξιοδότηση με καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών.

Aναγνωρίζεται από όλους τους ασφαλισμένους. Ανδρες και γυναίκες (στο Δημόσιο μπορούν και οι δύο να κάνουν χρήση ενώ στον ιδιωτικό, εναλλακτικά, είτε ο ένας είτε ο άλλος, αν δεν υπάρξει ενιαία ρύθμιση) και τους «παλιούς», με ασφάλιση πριν από τις 31/12/92 και τους «νέους» με ασφάλιση από 1/1/93 που είτε δεν έχουν ανήλικα (και, κατά συνέπεια, δεν μπορούν να αξιοποιήσουν έως το 2013, στη μεταβατική περίοδο της αύξησης των ορίων ηλικίας, το καθεστώς συνταξιοδότησης με ανήλικο) είτε επιδιώκουν να αυξήσουν τα έτη ασφάλισής τους «εξισορροπώντας» την αύξηση την οποία επιβάλλει στα έτη ασφάλισης και στις ηλικίες συνταξιοδότησης ο νέος Ασφαλιστικός νόμος. Aν ο ασφαλισμένος έχει χρόνο ασφάλισης και σε άλλο ταμείο, ο πλασματικός χρόνος θα αναγνωρίζεται σε ένα μόνο φορέα κατ' επιλογή.

Θα ισχύει για όλους και για όλες χωρίς κανένα χρονικό περιορισμό ως προς το έτος απόκτησης των παιδιών.

Η ρύθμιση
Τα εδάφια η ,θ ,ι, ι α και ιβ της παρ. 7 του άρθρου 4 του ν. 3029/2002 όπως ισχύουν μετά την αντικατάστασή τους με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 141 του ν. 3655/2008 αντικαθίστανται ως εξής:

«Για την αναγνώριση του πλασματικού χρόνου για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος και την προσαύξηση του ποσού της σύνταξης καταβάλλεται κάθε μήνα ποσό εξαγοράς που υπολογίζεται με ποσοστό 20% επί του 25πλάσιου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη που ισχύει κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης. Οι ασφαλιστικές εισφορές για την παραπάνω αναγνώριση καταβάλλεται είτε εφάπαξ εντός τριμήνου από την κοινοποίηση της απόφασης οπότε παρέχεται έκπτωση 15% είτε σε μηνιαίες δόσεις ίσες με τους μήνες που αναγνωρίζονται.

Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα της κοινοποίησης της απόφασης. Καθυστέρηση καταβολής δόσης συνεπάγεται επιβάρυνσή της με τα εκάστοτε προβλεπόμενα πρόσθετα τέλη. Σε περίπτωση θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος ή προσαύξησης του ποσού της σύνταξης πριν το χρόνο εξόφλησης της εισφοράς εξαγοράς, παρακρατείται από τη σύνταξη και μέχρι την εξόφληση ποσό ίσο με το ένα τέταρτο του ποσού αυτής».

Το κόστος εξαγοράς
Φθηνότερη είναι η εξαγορά του πλασματικού χρόνου για τη γέννηση παιδιών για τους δημοσίους υπαλλήλους. Στο Δημόσιο προβλέπεται η καταβολή ποσού 6,67% επί των συντάξιμων αποδοχών για κάθε μήνα αναγνώρισης: Δηλ. με συντάξιμες αποδοχές 1.500 ευρώ το κόστος είναι 100 ευρώ για κάθε μήνα αναγνώρισης και 1.200,6 ευρώ (με έκπτωση 1.020,51 ευρώ) για 1 έτος, 3.601,8 ευρώ για τα 3 έτη και 6.003 ευρώ για τα 5 έτη.

Για τον ιδιωτικό τομέα, χρειάζονται 165 ευρώ για κάθε μήνα αναγνώρισης. Για την αναγνώριση 1 έτους (1 παιδί) θα καταβάλλονται 1.980 ευρώ (165 x 12 μήνες) και με έκπτωση 1.683 ευρώ, για το δεύτερο παιδί 5.940 ευρώ (165 x 36 μήνες) και με την έκπτωση 5.049 ευρώ και φτάνει στα 9.900 ευρώ χωρίς έκπτωση και στα 8.415 ευρώ με την έκπτωση για τα 3 παιδιά (165 x 60 μήνες).

Πρόσθετο κόστος προκύπτει και από την υποχρέωση εξαγοράς του ίδιου χρόνου στα επικουρικά ταμεία (εκεί η εξαγορά γίνεται με εισφορά περίπου 6%).

ΠΗΓΗ - http://www.newscode.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου